shutterstock_256310854

Ska du skaffa hund? Ta reda på vilken ras som passar dig

Hunden är det näst populäraste husdjuret i Sverige och många funderar på att skaffa hund. Det första och viktigaste valet som en blivande hundägare står inför är valet av hundras. Idag finns det väldigt många hundraser som passar för olika behov och boendesituationer. Vissa hundraser är utpräglade familjehundar medan andra är skickliga vakthundar. Oavsett vilken ras du väljer är det viktigt att du väljer en ras som passar dina behov. Tyvärr händer det alltför ofta att människor skaffar hundar som de inte har kunskap eller möjlighet att ta hand om. För att förhindra det måste du vara omsorgsfull när du väljer hundras.

shutterstock_256310854På internet finns mycket information om hundraser

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer hundras är din boendesituation. Bor du i en trång lägenhet i innerstan är det inte så smart att välja en stor hund som gillar att vara ute. Om det finns barn i huset är det bra att välja en ras som är barnkär. De flesta hundraser kan lära sig att umgås med barn men vissa har lättare för det än andra. På internet finns olika test du kan göra för att hitta en hundras som passar dig. Dessutom finns det många sidor med information om olika raser. En sådan är bergerlamotte.se. Där hittar du mycket fakta om hundar.

Tänk igenom ditt beslut

Boendesituationen är betydelsefull men du bör även tänka på hur mycket tid du och din familj har. Vissa hundraser behöver mer motion och umgänge än andra. Många långhåriga raser behöver dessutom regelbunden pälsvård. Fundera på hur mycket tid du har att lägga på din hund varje dag. Hur ser det ut om tio år? En hund kommer att vara med dig i många år och därför är det viktigt att du har mycket tålamod när du väljer hundras. Läs om olika raser och jämför deras egenskaper. När du har bestämt dig för en hundras är det dags att hitta en uppfödare och välja en lämplig valp. Lycka till!